IT-ul produce cei mai multi miliardari

Mai exact retelele de socializare, Facebook si Twitter, dar si cel mai mare motor de cautare din lume Google i-a facut miliardari pe detinatorii acestor companii, dupa listarea la Bursa din New York. Mai intai a lansat o oferta initiala pe bursa americana Google, in 2004, apoi Facebook, in 2012, si a urmat Twitter, in 2013.

Cei mai multi bani in urma listarii i-a atras gigantul condus de Mark Zuckerberg, care a devenit astfel mai bogat cu 16 miliarde de dolari. Google a reusit sa atraga 1,9 miliarde de dolari, in timp ce Twitter a adunat 1,82 miliarde de dolari. Succesul listarii Twitter a atras atentia multor investitori asupra companiei si este considerata listarea anului 2013. Oricum, procesul de imbogatire a celor trei companii este in derulare, avand in vedere ca acestea castiga multi bani din publicitate. Twitter este lider in publicitatea pe dispozitivele mobile, obtinand peste jumatate din veniturile pe 2013 din publicitatea pe smartphone-uri si tablete. Facebook, insa, se bucură de primul loc in domeniul publicitatii online accesate de pe PC-urile personale. Desi acest tip de publicitate ii aduce venituri consistente, Mark Zuckerberg a anuntat ca isi va centra atentia pe dispozitivele mobile, adica pe publicitatea care i-a adus venituri de doar 41% in trimestrul al doilea din 2013.

Este interesant de urmarit, in 2014, cum vor reactiona cele doua retele de socializare in rivalitatea lor tot mai acerba.